Енергийна Ефективност-новите изисквания

Енергийна ефективност

При всички климатици доскоро имаше едни коефициенти EER -за охлаждане и COP-за отопление, които определят класа на енергийна ефективност. Това е един от основните фактори, които определят дали един климатик е качествен.  Най-общо казано това е коефициент на трансформация, тоест колко пъти климатика повече отдава отколкото харчи. Например при климатици с COP=4, това означава че климатика отдава 4kW, а консумира електроенергия  1kW. Колкото по-голямо е това число, толкова този климатик е по-ефективен. При COP>3.60 климатика е енергиен клас А, при стойности от 3,40 до 3,60-клас B; от 3,20 до 3,40-клас C и т.н. Важно обаче е да знаем, че показаните в каталозите данни са измерени от самите производители при определени стандартни условия. Консумацията, отдадената мощност и коефициента за ефективност при един инсталиран климатик  варират в зависимост от условията при които работи климатика. Всички показатели са взаимно свързани и могат значително да се влошат в случай, че климатика не е правилно оразмерен за помещението, при наличие на прах по филтрите, при твърде ниски външни температури и др.

Какво е новото: От 1 януари 2013 г., влиза в сила нов регламент (ЕС) № 206/2012, допълващ клаузите на ErP директива 2009/125 (ЕС). Отнася се за домашни климатични системи с охладителна мощност до 12 kW. Целта е всички нови продукти да намалят консумацията на електроенергия, както и да се намалят емисиите на CO2. Въвеждат се нови, високи изисквания за енергийна ефективност. Доскорошните коефициенти EER и COP са заменени съответно от SEER и SCOP, за усъвършенстване метода на изчисление, като това отразява сезонната ефективност, взимайки под внимание дори разликите в сезонните температури. Добавят се три нови класа: А+, А++, А+++. Новата скала води до промени в класификацията на класовете за ефективност на климатичните системи, както е показано на схемата долу.

Постепенно минималния клас на сезонна енергийна ефективност ще се покачва, като в режим отопление от януари 2013г той е А, от 2014 трябва да покрие А+, след това А++ и т.н. 

seer-scop.png 

eer_cop.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Сподели за Енергийна Ефективност-новите изисквания в Google+Сподели за Енергийна Ефективност-новите изисквания в Twitter