Какво не знаем за климатиците

Превърнали се отдавна в необходимост, част от ежедневния комфорт и интериор на съвремието ни, често дори не ги забелязваме. Какво не знаем за климатиците? Как да ги използваме рационално? Как да се грижим за здравето си и да удължим максимално живота на тези скъпи уреди?

Като начало, ако искате да бъдат енергийно ефективни и качествени, заложете на модели от възможно най-висок клас. Най-ниският клас от това, което се предлага в момента е А, а най-високия А+++. Така месечната ви сметка за ток няма да ви изненада неприятно. Нали не очаквате евтината техника да бъде и икономична? Голяма част от климатиците имат екстрата йонизация. Последните научни факти сочат, че йонизираният въздух влияе благоприятно при безсъние, сърдечно - съдови заболявания, астма, нервни разстройства и мигрени, хората в помещение с такъв въздух се изморяват по – бавно, по – работоспособни са и като цяло се чувстват по – добре. Чрез йонизацията се освежава и прочиства въздуха от неприятни миризми, дим и различни бактерии.

Важна роля за чистия въздух е и да не забравяте поне два пъти месечно да почиствате филтрите на климатиците, които задържат частици прах, болествотворни микроорганизми и всякакви алергени. Така ще се погрижите за здравето си и за правилната експлоатация на уредите. Не е тайна, че силата на шума, който се получава при работата на климатиците, зависи от марката и модела им. По – скъпите, разбира се са и по – тихи. Колко ще ви е шумно, зависи от вашия избор. Важно е, когато настройвате температурата в помещението, да не бъдете максималисти. Разликата в градусите отвън и вътре в режим "охлаждане" не трябва да е повече от 8 – 10, защото излишно ще повишите енергийните си разходи и ще пренатоварите климатиците, а освен това ще чувствате определен дискомфорт от голямата температурна амплитуда. В режим "отопление", в зависимост от личната степен на комфорт оптималните настройки са около 22-25 градуса.

И още: Избягвайте излишното включване и изключване, правете редовна профилактика. Така ще удължите тяхната експлоатация, ще намалите разходите си за ток и ще се погрижите за собственото си здраве.

А знаехте ли, че вече има уред, който може да управлява климатика Ви през мобилния Ви телефон? Вече можете да включите климатика си още ПРЕДИ да сте се прибрали. WI-FI Smart Control ще се погрижи за Вашия уют.


Сподели за Какво не знаем за климатиците в Google+Сподели за Какво не знаем за климатиците в Twitter