Как да направим икономичен климатика през зимата

Ежедневно слушаме и четем за Европейски директиви, разпоредби и забрани, свързани с икономии на енергопотреблението и с промените в техническите показатели на новите електроуреди в тази връзка. И тъй като консумираната от климатиците електроенергия представлява голяма част от общото потребление на електричество, не само в Европа, но и във всяко домакинство, налага се да отговорим на въпроса: Как да направим икономичен климатика през зимата? Отговорът е лесен, ако сте решили да закупите нов климатик. Няма да се затрудните да намерите най – подходящия за вашето помещение и за нуждите ви уред, защото има богат избор от различни марки и видове климатизатори, произведени през последните години, които са енергоефективни, качествени и модерни.

Но ако сте решили и тази зима да не сменяте стария си климатик, следвайте нашите съвети за грижата за климатика, за да намалите месечната си сметка за електрическа енергия.
1.Направете годишната профилактика на климатиците, тя е необходима за правилната експлоатация, за икономичността и ефективността им при работа. Препоръчително е специалист да провери и да направи диагностика на уредите, преди тяхната повреда и началото на зимните студове.
2.Постарайте се да почиствате филтрите на климатика два, три или четири пъти месечно, в зависимост от това, дали се пуши в помещението, замърсеността му от прах и времето за работа на уреда. Резултатът от това малко усилие от ваша страна ще бъде намаление на енергопотреблението за месеца и по – чист и освежен въздух.
3.Намалете до минимум загубите от топлинна енергия, поради липса на изолация и качествена дограма. По – добре е да инвестирате в ремонт на жилището, от колкото да изисквате по – голяма мощност при работа на климатиците и да хвърляте парите си на вятъра за високи сметки за електричество. През нощта и когато отсъствате от дома и офиса, спускайте щорите и завесите – това допълнително ще запази топлината в помещенията.
4.Не прекалявайте с честото отваряне и затваряне на външната врата -  температурата в стаята се понижава и за да достигне отново до зададените му градуси, климатикът  увеличава консумацията на енергия и разбира се, сметката ви за електричество.
5.Бъдете разумни и не оставяйте климатизаторите да поддържат високи температури в помещенията, когато вие отсъствате. Достатъчно е да им зададете икономичен режим /само с няколко градуса по – ниски температури/, за да поддържат топлината  и да не се изненадате неприятно в края на месеца при плащането на сметките.
6.При ниски външни температури, консумацията на енергия от климатиците е по – висока, но все пак от вас зависи каква точно ще бъде. За зимата препоръчителна температура в помещенията е от 23 до 25 градуса, колкото са по - високи градусите, толкова по – високи ще бъдат и месечните ви енергийни разходи.
7.Не изключвайте климатиците, оставете ги да поддържат постоянна топлина у дома и в офиса, защото така ще намалите консумацията на електричество и ще предотвратите замръзването на уредите. Излишно е да уточняваме до какви проблеми и разходи ще ви доведе ремонтирането им през зимата.
Надяваме се и се радваме, ако сме ви помогнали с дадената информация! 

При други въпроси, не се колебайте да се свържете с нас!


X

Сподели за Как да направим икономичен климатика през зимата в Google+Сподели за Как да направим икономичен климатика през зимата в Twitter