Колко често се почистват филтрите на климатик

За правилната поддръжка на вашия климатик е нужна профилактика, направена от специалисти, веднъж или повече пъти през годината. Прави се за постигане на по-висока ефективност при работа,с цел предотвратяване риска от повреди и бъдещи ремонти. Профилактиката включва и почистване на филтрите на климатика, с което вие сами можете да се справите. Приемете го като необходима грижа към уреда, която освен, че ще осигури правилната му експлоатация, ще намали и енергийните ви разходи. Представяме ви отговори на най-честите проблеми, свързани с филтрите на климатика.

  • „Къде се намират филтрите на климатика?“ – Точно под капака на климатика. През тях преминава целият въздушен поток от стаята. Те го пречистват, като задържат фините частици прах, които ние дори не забелязваме.
  • „От климатика ми се разнася неприятна миризма“ – Причината е в непочистените филтри. Разбира се, че той не може да замести абсорбатора, но като почиствате редовно филтрите ще осигурите по-свеж и чист въздух. Друга причина за неприятната миризма са останалите капчици конденз в режим охлаждане, които могат да се превърнат в мухъл. Начина да се справим с този проблем е периодично да включваме климатика в режим “изсушаване”. В този режим климатика пак ще работи на студено, но ще премахне невидимите за нас капчици конденз по вътрешното тяло
  • „Колко пъти трябва да почиствам филтрите на климатика?“ – Зависи от замърсеността на помещението и от това, колко често използвате климатика. При постоянна работа в жилище, в което не се пуши, а подът е на теракот, паркет или друг вид настилка, която не задържа прах – два пъти месечно е достатъчно. При наличието на мокет или килим – поне три пъти месечно. Но, ако в помещението се пуши – всяка седмица! При наличие на домашни любимци, също трябва да почистваме често филтрите на климатика.
  • „Как се почистват филтрите на климатика?“ – С прахосмукачка и под течаща вода. Внимание! По този начин можете да почистите само въздушните филтри. Почистването на топлообменниците оставете на специалист! В никакъв случай не сушете филтрите със сешоар! Влакънцата, от които те са изработени, са много фини и има опасност да ги стопите.
  • „Как да поддържам в добро състояние климатика?“ – Избягвайте излишното му включване и изключване, бъдете разумни при настройката на градусите, а през лятото ограничете до минимум използването на електрически уреди, излъчващи топлина.

С всичко казано до тук - със сигурност ще направите по-икономичен вашия климатик, ще намалите риска от болести и ще удължите времето му на експлоатация. Ако имате още въпроси относно климатиците – не се колебайте да ни попитате на:

Адрес: гр.София, бул.Ситняково 51А

Телефони: 02/ 468 29 22; 0899 783 565; 0885 783 565


Сподели за Колко често се почистват филтрите на климатик в Google+Сподели за Колко често се почистват филтрите на климатик в Twitter